Den som är nyexaminerad har en spännande framtid framför sig. Nu ska plötsligt teorin som erhållits under några år på universitetet omsättas i praktik. Detta kommer innebära en helt ny situation för många som inte tidigare arbetat i någon form. Hur ska du lyckas hitta ditt drömjobb, om nu ett sådant finns, och hur fungerar det egentligen med anställningskontrakt? Det är naturligt att du har många frågor inför ditt första jobb.
Smidigt med digital signering
Om vi ska börja med det praktiska kring anställningskontrakt, så har det traditionellt inneburit en manuell hantering. I princip har det handlat om ett utskrivet papper där du ska sätta din namnteckning på pränt, tillsammans med dito från din nya chef. Det här är en metod som i den digitala åldern verkligen ter sig gammaldags. Idag när det mesta sköts datoriserat och automatiserat förutsätts det rentav att allt sker på samma sätt. Självklart finns det alternativet; lösningen med digital signering finns sedan länge redo att använda.
Hur går det då till med digital signering? Som användare är det inte något hokus pokus alls; du får ditt anställningskontrakt skickat med e-post i form av en fil. I den här filen finns det funktionalitet för en digital underskrift och där kan du enkelt använda ditt vanliga bank-id för att skriva under kontraktet. Enklare kan det inte bli, samtidigt som hanteringen är mycket säkrare än hantering av ett pappersdokument. Företaget som tar emot det signerade dokumentet lagrar det i sina säkra system och det skyddas på samma sätt som andra viktiga, digitala handlingar.
Inventera dina kontakter
Tillbaka till dig och din jobbjakt. Det första du ska göra är att inventera dina kontakter. Säkerligen har du några som är ute i arbetslivet; allt från andra studenter till släktingar eller andra bekanta. Här kan du få ovärderliga tips och uppslag som snabbt kan ta dig vidare till ditt första jobb. Missa inte heller att registrera dig på LinkedIn; karriärnätverket som används av miljontals människor världen över. Du kan också registrera ditt CV på diverse sajter som listar lediga jobb – samt förstås skicka spontanansökningar till intressanta företag.